Ziekte van Bechterew

Vraag aan ervaringsdeskundige

Heb je na het lezen van de artikelen op onze website nog vragen die te maken met de ziekte van Bechterew, stel die dan aan onze ervaringsdeskundige.

Inhoud

Wat is de ziekte van Bechterew (Axiale SpA)?

Axiale spondyloartritis (Axiale SpA) is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Lees meer over Axiale SpA.

De ziekte van Bechterew is genoemd naar de arts die het ziektebeeld voor het eerst heeft omschreven: de Russische neuroloog en psychiater Vladimir von Bechterew. De Latijnse naam voor Bechterew is: Spondylitis Ankylopoetica (SA). Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of - in een enkel geval - in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes. 

Twee op de duizend mensen heeft Bechterew. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

Terug naar de inhoud

Hoe ontstaat de ziekte van Bechterew?

Er is weinig bekend over het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Verschillende factoren lijken een rol te spelen, maar hoe en waarom Bechterew bij de een wel en bij de ander niet ontstaat, valt niet te zeggen. Omdat de aandoening vaak voorkomt bij meerdere personen binnen een familie, wordt aangenomen dat erfelijke factoren meespelen. Negentig procent van de mensen met Bechterew heeft de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed. Dit percentage is acht procent bij mensen die geen Bechterew hebben. Als een vader of moeder Bechterew heeft, is de kans 1 op 10 dat het kind de aandoening ook krijgt. Deze factor zegt echter niets over de ernst van de ziekte of het verloop ervan. Een andere theorie is, dat infecties van de darmen of urinewegen een aanleiding zijn voor het ontstaan van Bechterew. De natuurlijke afweer van het lichaam richt zich eerst op die infectie, maar kan zich nadat die infecties voorbij zijn, vervolgens tegen het eigen lichaam richten.

Terug naar de inhoud

Diagnose van de ziekte van Bechterew

De diagnose wordt gesteld op grond van verschillende factoren. De samenhang daartussen is voor iedereen verschillend. De beginklachten van Bechterew komen in het algemeen vrij vaak voor. Ze kunnen ook op andere aandoeningen wijzen. Niet iedereen met lage rugpijn of stijfheid heeft Bechterew. Daardoor kan het een tijdje duren voor de juiste diagnose wordt gesteld. Een aanwijzing voor Bechterew kan HLA-B27 zijn, de erfelijke factor die bij het merendeel van de Bechterew-patiënten in het bloed voorkomt. Maar de aan- of afwezigheid van HLA-B27 zegt niet alles: 10% van de Bechterew-patiënten heeft deze factor niet in het bloed terwijl de stof bij mensen die geen Bechterew hebben, ook voorkomt. 

Terug naar de inhoud

Klachten bij de ziekte van Bechterew

De ziekte verloopt bij iedereen verschillend, maar iedereen met de ziekte van Bechterew heeft last van stijfheid en pijn laag in de rug. De klachten kunnen zich uitbreiden naar borstkas en nek en eventueel naar heupgewrichten, knieën en andere gewrichten. Rust verergert de klachten (u hebt er doorgaans meer last van 's ochtends vroeg en wanneer u lang in dezelfde houding hebt gezeten) en beweging doet de klachten meestal afnemen. Ongeveer eenderde van de mensen met Bechterew heeft soms een oogontsteking: iritis of uveitis. Het oog is rood, pijnlijk, traant en kan geen licht verdragen. Het gezichtsvermogen is wat wazig. Bij tijdige behandeling leidt de ontsteking meestal niet tot schade aan het oog.
Terug naar de inhoud

Verloop van de ziekte van Bechterew

Hoe de ziekte bij u verloopt, is niet te voorspellen. De ontwikkeling kan voor iedereen verschillend zijn. Met de huidige kennis over behandeling kan de voortschrijding van de ziekte veel beter dan vroeger worden tegengehouden. Globaal verloopt Bechterew als volgt:

Door de ontsteking raken kraakbeen en bot beschadigd.

Kraakbeen wordt door bot vervangen.
In een vergevorderd stadium heeft verbening van het gewricht plaatsgevonden en zijn de onderdelen van het gewricht met elkaar vergroeid.
Door een goede en tijdige behandeling kunt u het verloop van het ziekteproces sterk vertragen.
Terug naar de inhoud

Behandeling van de ziekte van Bechterew

De ziekte zelf is niet te genezen, maar met een goede behandeling kunnen pijn en stijfheid verminderd worden. Over het algemeen wordt u behandeld door een reumatoloog. Als dat nodig is, wordt ook een fysiotherapeut of ergotherapeut bij de behandeling betrokken. In het geval van een oogontsteking zult u worden doorverwezen naar een oogarts. de behandeling is gericht op het vergroten van het lichamelijke welzijn, op het verbeteren van de houding en op het vergroten van de mobiliteit. De twee pijlers van de behandeling zijn: medicatie en regelmatig oefenen. U kunt daar zelf heel veel aan doen. 

Medicijnen

Medicijnen remmen de ontstekingen en verminderen de pijn. Meestal krijgt u medicijnen in pil- of poedervorm; bij een ernstig ontstoken gewricht kan het middel in het gewricht zelf worden geïnjecteerd. Sommige pillen onderdrukken alleen de pijn; andere pillen zijn zowel pijnstillend als ontstekingsremmend. Het meest voorgeschreven worden Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs (NSAID's). Dit zijn ontstekingsremmers, die ook de pijn verminderen. Als die niet voldoende effect hebben worden soms zwaardere middelen voorgeschreven. Die middelen geven ook meer bijwerkingen. Welke medicijnen u krijgt voorgeschreven hangt af van de aard van de klachten en de mogelijke bijwerkingen.

Gerichte bewegingsoefeningen

In Beweging blijven is essentieel om verstijving van de wervelkolom tegen te gaan. Regelmaat en discipline zijn daarbij het credo: door oefeningen en goed bewegen tijdens actieve en niet-actieve periodes van de ziekte kunt u het ziekteproces aanzienlijk vertragen.

Oefengroepen

Op veel plaatsen in Nederland zijn Bechterew-oefengroepen. Hier kunt u in groepsverband en onder begeleiding van een fysiotherapeut gericht oefenen. Deelname aan zo'n groep blijkt een goede manier om de discipline van regelmatig oefenen op te brengen.

Wat u zelf kunt doen?

Zelf kunt u ook veel doen. Het gaat erom dat u uw eigen balans weet te vinden tussen in beweging blijven en rust nemen. De mogelijkheden kunnen van dag tot dag verschillen, omdat de ziekte nu eenmaal grillig verloopt. Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat alternatieve behandelingen bij mensen met de ziekte van Bechterew effectief zijn. Toch hebben sommige Bechterew-patiënten gunstige ervaringen met een alternatieve geneeswijze of een alternatief middel.

Hieronder een aantal tips:

  • zorg voor een goede houding
  • verander regelmatig van houding
  • beoefen een sport, bijvoorbeeld zwemmen, badminton, volleybal, basketbal, wandelen of fietsen (op een fiets met een recht stuur in verband met de rughouding)
  • als u op bed ligt: lig zo plat mogelijke en wissel rugligging af met buikligging
  • zorg voor voldoende rust
  • vermijd overgewicht
  • vermijd overbelasting van de rug
  • gebruik de weldadige warmte van bad of douche

Terug naar de inhoud