Axiale SpA

Axiale spondyloartritis of ziekte van Bechterew?

Wij moeten er zelf ook nog steeds aan wennen, maar de naam 'ziekte van Bechterew' verandert naar 'axiale SpA'. Met voortschrijdend inzicht is de benaming 'axiale spondyloartritis' (vaak afgekort tot axiale SpA) de afgelopen tien jaar steeds gangbaarder geworden. Met deze benaming worden namelijk ook mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.

Met dank aan het ReumaNederland voor onderstaande tekst. 

Wat is axiale spondyloartritis?

Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis.

Ontsteking van het bekken en de wervelkolom
Als u axiale spondyloartritis heeft, raken vooral de gewrichten in uw bekken (de SI-gewrichten) en uw wervelkolom ontstoken.

Afbeelding van gezonde SI-gewrichten. Links een vooraanzicht, rechts ziet u het gewricht in perspectief.

De ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid, met name rond de heupen, de bilstreek en laag in de rug. Ook de nekwervels kunnen ontstoken raken, wat tot stijfheid in de nek kan leiden.

Als gevolg van de ontstekingen kunnen er afwijkingen aan uw bekken en wervelkolom ontstaan, zoals vergroeiingen. Dit is meestal pas na enkele jaren zichtbaar op röntgenfoto's.

Doordat de rugwervels met elkaar vergroeid kunnen raken, kan uw rug in een vergevorderd stadium van axiale spondyloartritis verstijven en krom worden.

Verschillende vormen van axiale spondyloartritis
Er zijn verschillende vormen van axiale spondyloartritis: ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) en niet-radiografische axiale spondyloartritis:

  • Ankyloserende spondylitis, ofwel de ziekte van Bechterew, is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij ankyloserende spondylitis zijn er op röntgenfoto's zichtbaar afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom

  • Bij niet-radiografische axiale spondyloartritis treden dezelfde klachten en ontstekingsverschijnselen op als bij ankyloserende spondylitis, maar zijn er op röntgenfoto's (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien. Vandaar de term 'niet-radiografisch'. Niet-radiografische axiale spondyloartritis kan overgaan in ankyloserende spondylitis, zodra er afwijkingen op de röntgenfoto zichtbaar zijn

Andere kenmerken van axiale spondyloartritis
Naast uw bekken en wervelkolom kunnen andere lichaamsdelen betrokken zijn als u axiale spondyloartritis heeft. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van artritis in uw schouders, armen, knieën of enkels. Ook uw vingers en tenen kunnen ontstoken raken. Dit heet dactylitis en wordt ook wel een 'worstvinger' of 'worstteen' genoemd. Andere verschijnselen die bij axiale spondyloartritis kunnen voorkomen zijn oogontsteking, ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen (voornamelijk de achillespees) en klachten aan de darmen of huid.

De naamgeving
Het kan zijn dat uw arts een andere naam gebruikt om uw aandoening te omschrijven dan axiale spondyloartritis. Er zijn namelijk verschillende benamingen in omloop, waaronder:

  • de ziekte van Bechterew
  • ankyloserende spondylitis (AS)
  • spondylitis ankylopoetica
  • spondylartropathie(ën)
  • de ziekte van Marie-Strumpell

Voorheen werd de naam 'ziekte van Bechterew' het meest gebruikt. Met voortschrijdend inzicht is de benaming 'axiale spondyloartritis' (vaak afgekort tot axiale SpA) de afgelopen tien jaar echter steeds gangbaarder geworden. Met deze benaming worden namelijk ook mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.

Wie krijgt axiale spondyloartritis?
Axiale spondyloartritis komt voor bij ongeveer 1 op de 200 mensen. De aandoening begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. Er kan een erfelijke factor zijn: axiale spondyloartritis komt binnen sommige families vaker voor. Evenveel mannen als vrouwen hebben axiale spondyloartritis.

Lastig te herkennen
Het kan lang duren voordat duidelijk is dat u axiale spondyloartritis heeft. Dat komt doordat de aandoening vooral in het begin lastig voor te herkennen is. Vaak worden de klachten eerst toegeschreven aan meer voor de hand liggende oorzaken, zoals 'gewone' (lage) rugpijn. Daarnaast worden kenmerkende aanwijzingen soms over het hoofd gezien.